Wat houdt een zonnepanelen keuring in?

Wil je een technische controle van je zonnepanelen laten uitvoeren? Top! Zijn wij – uiteraard – een groot voorstander van. Niet alleen omdat het ons werk is, maar omdat het bijdraagt aan de veiligheid van mens en dier.

Start technische controle zonnepanelen
Met de komst van steeds meer zonnepanelen op de Nederlandse daken namen ook de risico’s toe. Er kwamen steeds meer problemen door de slechte kwaliteit van de installaties. Technische controle van zonnepanelen werden hierdoor steeds belangrijker om veiligheid te kunnen waarborgen. Verzekeraars zagen bijvoorbeeld het aantal branden stijgen. Daarom heeft de Stichting SCIOS in 2019 de Scope 12, de naam van de zonnepanelen keuring, in het leven geroepen. 

Deze stichting houdt zich bezig met het beheren en ontwikkelen van kwaliteitssystemen voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. Elk deelgebied van zo’n keuring heeft een eigen ‘scope’. Zonnepanelen behoren tot het 12e deelgebied en daarom heet een zonnepanelen keuring ook wel de Scope 12.

Deze technische controle zonnepanelen: alleen door gecertificeerde inspecteur
Een zonnepanelen keuring mag alleen worden uitgevoerd door een inspecteur die hiervoor gecertificeerd is. Die weet exact waar op gelet moet worden bij de technische controle van de zonnepanelen. Dit is belangrijk om te weten, aangezien het installeren van zonnepanelen niet gedaan hoeft te worden door een erkende installateur. Iedereen mag in Nederland zonnepanelen installeren. Met of zonder relevante achtergrond en opleiding. Daardoor zien we het ook regelmatig mis gaan.

Dus het is een goede ontwikkeling dat een zonnepanelen keuring wél door een erkende inspecteur met de juiste certificaten uitgevoerd moet worden. Uiteraard zijn de inspecteurs van VKV Centraal ook gecertificeerd.

Wat houdt de zonnepanelen keuring dan in?
Bij een zonnepanelen keuring voeren we een technische controle van de zonnepanelen uit. We letten op de betrouwbaarheid en veiligheid van de zonnepaneleninstallatie. Wat houdt zo’n zonnepanelen keuring dan in? Onze inspecteur let onder andere op:

– Materiaalkeuze: is het gebruikte materiaal van goede kwaliteit?
– De kabels (de strings): raken ze niet overbelast en wordt de stroom automatisch uitgeschakeld bij ongewenste / gevaarlijke situaties?
– De dakconstructie. Kan het dak dit aantal zonnepanelen aan? Maar ook: blijven ze liggen bij een storm?
– Stroomt er niet onbedoeld elektriciteit weg?
– Brandgevaar: het risico op brand willen we uiteraard tot een minimum beperken.

Voor een nog uitgebreidere uitleg over wat deze zonnepanelen keuring specifiek inhoudt: zie de vraag ‘wat zijn de Scope 12 eisen’.

Zonnepanelen keuring: gaat om de veiligheid
Bij deze technische controle van zonnepanelen – de scope 12 – gaat het dus niet om een zonnepanelen keuring om te zien of de zonnepanelen genoeg stroom opleveren en goed werken. Deze zonnepanelen keuring gaat puur om de betrouwbaarheid en veiligheid van de installatie.

Zonnepanelen keuring: onze werkwijze
Wanneer we voor je aan de slag gaan, eenmalig of in abonnementsvorm, werken we volgens de VKV Keuring Cyclus©. Dit is een unieke methode die ervoor zorgt dat we hoge veiligheid en kwaliteit kunnen waarborgen, ook bij een technische controle van zonnepanelen.

Keuren én afwerken

In de wereld van elektra keuringen is het gebruikelijk dat de keurmeester aangeeft wat er anders moet en het verder aan de klant overlaat of en wanneer dat uitgevoerd wordt. Het gevolg: de herstelwerkzaamheden worden vaak vergeten en klant is veel langer ongekeurd dan nodig is. Dat kan gevaarlijke (en dure) situaties opleveren. Wij keuren én zorgen dat het afgewerkt wordt. Een stuk veiliger.

Eén aanspreekpunt

Veel bedrijven hebben verschillende keuringsrapporten nodig. Dat betekent dat er meerdere partijen nodig zijn om de verschillende keuringen uit te voeren. Dit kan voor vertraging zorgen. Maar ook bij één keuringsrapport zijn meerdere partijen betrokken, zoals de keuringsmeester, installateur en eventueel een verzekeringsagent. Hierdoor kan het overzicht snel verloren raken. Verschillende afspraken inplannen duurt nu eenmaal langer en er is meer kans op fouten. Wij verzorgen alle periodieke elektrische keuringen én monitoren alle onderlinge communicatie. Dit maakt het hele proces veel efficiënter.

Wij houden ervan om te speuren naar mogelijke problemen en onveilige situaties, om ze vervolgens heel goed op te lossen of te voorkomen. Mogen we ook voor jou aan de slag voor een zonnepanelen keuring?


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen