Wanneer krijg je het felbegeerde certificaat dat alles goed gekeurd is? Met andere woorden: wat zijn de scope 10 keuring eisen. Leuk dat je je dat afvraagt. Wij keuren niet alleen, wij leggen ook graag uit.
In de basis is het heel simpel: je wilt de kans op brand verkleinen. En alles wat daaraan bijdraagt keuren wij. Dat valt binnen de eisen van een scope 10 keuring. Het doel van de Scope 10 keuring is om inzicht te krijgen in de belangrijkste elektrische risico’s van brandgevaar en om deze risico’s zo laag mogelijk te houden. Alle scope 10 keuring eisen hebben dus hiermee te maken.
Eén van de grootste oorzaken van brand bij bedrijven is een mankement of onveilige situatie met elektrische spullen. Hierdoor is het vanuit de verzekering vaak verplicht om deze apparatuur periodiek te laten keuren, zodat het risico op brand beperkt blijft.
Vaak gaat het om hele kleine afwijkingen die een risico veroorzaken. Een inspectie met alleen NEN 3140 als uitgangspunt is onvoldoende om deze risico’s van elektrische apparatuur vast te stellen. Hiervoor is de Scope 10 ontwikkeld: deze is gebaseerd op de NTA 8220. Door te voldoen aan de scope 10 keuring eisen toon je aan dat de installaties in en om het pand voldoen aan de norm.
Natuurlijk kunnen we niet tot in details de scope 10 keuring eisen delen. Niet omdat we dat niet zouden willen, maar daar is het te complex voor. Het is niet voor niets dat je (als het goed is!) samenwerkt met een gecertificeerde inspecteur. Die weet exact waar hij op moet letten en wat de scope 10 keuring eisen zijn.
Om je toch een indicatie te geven. We letten onder andere op:
Dit is van toepassing op elektrische installaties, elektrische apparaten en elektrische uitrusting van machines. De NTA8220 is expliciet gericht op het signaleren van brandrisico’s.
De NPR8040 behoort ook tot de scope 10 keuring eisen. Dit is meer gericht op het meten van de temperatuur van een aansluiting of component in een elektrische installatie met behulp van thermografie. Dus met een thermografische camera meten we de temperatuur.
Hierbij kijken we naar:
Tijdens een scope 10 keuring nemen we ook een deel van de NEN 1010 keuring mee. Dit zijn de delen die betrekking hebben op de brandveiligheid van de installatie. We controleren de installaties visueel en voeren verchillende veiligheidsmetingen uit op het voorkomen van brandrisico’s en elektrische schokken.
Om te voldoen aan de scope 10 keuring eisen letten we dus op of de installatie veilig is: stel dat de stroom uitvalt, is dan alles nog steeds veilig? Dat willen we weten. We maken een hittebeeld van de meterkast: zijn er geen slechte verbindingen waardoor de temperatuur te hoog oploopt? En we letten op het gebruik van het elektrisch materieel waardoor er geen brand kan ontstaan.
De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!
Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.
Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.
De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.
Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)