Wat komt er kijken bij de brandveiligheid van een bedrijf?

Als eigenaar van een gebouw – of als je een gebouw gebruikt – ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het bedrijf en de brandpreventie. Hiervoor gelden landelijke regels die je kunt vinden in het Bouwbesluit van 2012. Gemeenten kunnen aanvullende voorwaarden stellen die zijn vastgelegd in gemeentelijke voorschriften en bouwverordeningen.

Gaat het in jullie geval om een gebouw met een verhoogd risico (bijvoorbeeld een hotel of een kinderdagverblijf)? Dan moet je ook een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aanvragen. Of je een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig hebt, kun je nagaan op Omgevingsloket online.

Iedere werkgever wil brandrisico voorkomen. Waarom de brandveiligheid van een bedrijf belangrijk is, hoeven we uiteraard niet uit te leggen. Het is fijn dat er brandveiligheidseisen zijn opgesteld, zodat de risico’s zo klein mogelijk gehouden kunnen worden.

Op deze pagina richten we ons op de brandveiligheidseisen vanuit elektrisch oogpunt. Wij zijn er dus niet om vluchtroutes te bepalen. Wij zijn er om installaties brandvrij te houden.

Brandveiligheid bedrijf

Waar gaat het nu eigenlijk om als we het hebben over brandveiligheidseisen en de brandveiligheid van een bedrijf? Het gaat erom – in ons geval dus vanuit elektrisch oogpunt – of bij een mogelijke fout de installatie op tijd spanningsloos is zodat er geen oververhitting of vonkvorming ontstaat, wat weer tot brand kan leiden. De Scope 10 keuring richt zich op de keuring van deze installaties.

Voor de totale brandveiligheid van een bedrijf is het belangrijk om verder te kijken dan de Scope 10. Wij pakken ook de controle van brandblusmiddelen mee. Denk hierbij aan draagbare schuimblussers, poederblussers, haspels. Het is belangrijk dat deze ook in orde zijn.

Dat is waar we op letten tijdens het geven van ons brandveiligheid advies. Het komt dus eigenlijk neer op: is het risico op brand zo klein mogelijk. We inventariseren dus dingen die mogelijk fout kunnen gaan en wat is dan de reactie van de installatie. Het is van groot belang dat hier de spanning zo snel mogelijk vanaf kan als dat nodig is. En werken alle brandblusmiddelen naar behoren.

Brandveiligheid advies

Ons brandveiligheid advies is dan ook altijd: laat tijdig de keuring uitvoeren. Je wilt niet achteraf zeggen: ‘hadden we maar’. We weten zeker dat je dat met ons eens bent, en tegelijkertijd weten we ook dat de brandveiligheid van het bedrijf niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst staat. “Dat overkomt anderen,” is toch een gedachte die veel opspeelt. Dat begrijpen we.

Maar of het nu gaat om een agrarisch bedrijf, ziekenhuis, kantoorpand, distributiecentrum of datacenter: brandveiligheid binnen het bedrijf is essentieel. Als werkgever of eigenaar van het pand ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen die in het pand verblijven. En vergeet ook niet de inventaris die er staat. Heb je behoefte aan brandveiligheid advies specifiek gericht op jullie situatie. We helpen graag!


Andere vragen

Meer informatie over keuren? Wij vertellen je graag meer!

Terug naar alle vragen

De kosten voor het keuren van brandblussers zijn afhankelijk van het aantal brandblussers dat je gekeurd wilt hebben. Je kunt je voorstellen dat het in verhouding meer tijd (en dus geld) kost om voor één brandblusser heen en weer te rijden dan voor meerdere.
Voor één brandblusser kom je bij veel keurmeesters daarom al snel uit op zo’n 30 euro, terwijl je bij 25 brandblussers of meer maar 10 euro per stuk betaalt. Wat zijn bij ons de kosten voor brandblussers keuren? Dat bekijken we liever per situatie. Dus vraag gerust een prijs op voor jullie specifieke situatie!
Maar over het algemeen zie je dus een groot verschil in kosten, vooral als je een klein bedrijf hebt met weinig brandblussers. Daar hebben we bij VKV Centraal iets op bedacht!

Lees meer

Meestal gaat het bij een keuring van valharnas over grote aantallen. We komen naar de locatie waar de diverse valbeveiliging zich bevindt en op één dag keuren we alles wat aanwezig is. Maar, we kregen steeds vaker de vraag of de keuring van één valharnas ook mogelijk is.

Leuke vraag! Dat waren we niet gewend, omdat we vooral voor grotere organisaties werken. Maar we merkten meteen dat we het een hele leuke vraag vonden. Voor zzp’ers is dit ook een heel relevante vraag. Gelukkig helpen wij ook graag de kleinere ondernemers vooruit. Dus kun je ook één valharnas laten keuring: ja, wij verzorgen ook de keuring van één valharnas.

Lees meer

De NEN 2484 keuring heeft te maken met klimmaterialen. Dit gaat over trappen en ladders. Yes, ook die dienen gekeurd te zijn! Een val is zo gemaakt. Zorg er in ieder geval voor dat dit niet komt omdat het materiaal niet op orde is. Dat is heel makkelijk te voorkomen door een NEN 2484 keuring.

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij een NEN 2484 keuring om draagbare ladders en trappen. Ze moeten verplaatst kunnen worden. Vaste trappen horen hier dus niet bij. Ook rolsteigers horen niet bij deze NEN norm. (Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 1004 norm.)

Lees meer
Terug naar alle vragen